Cazanele cu condensare sunt generatoare de căldură compacte, de obicei agățate de perete, care se mai numesc și cazane cu condensare. Cazanele cu condensare reprezintă cea mai recentă evoluție a cazanelor de joasă temperatură, care, prin comparație, economisesc 10% sau mai mult din costurile de încălzire și sunt mai ecologice. Din 2015, tehnologia în condensare este standardul legal pentru tehnologia de încălzire convențională, datorită eficienței sale ridicate.
Un cazan cu condensare poate converti aproape toată energia termică (puterea calorică) a combustibililor, cum ar fi gazul sau păcura, în încălzire și apă caldă. În cazul în care nu se menționează în mod explicit un cazan cu condensare pe ulei, atunci se subînțelege că este vorba de un cazan cu condensare pe gaz. Există cazane combinate cu condensare care generează căldură în scopul încălzirii și cele care produc în plus apă caldă. Acesta din urmă este disponibil sub formă de cazan compact, care încălzește un rezervor extern de stocare a apei, sau sub formă de cazan combinat cu un încălzitor instantaneu de apă integrat sau cu un rezervor mic suplimentar de stocare a apei.
Arderea combustibilului produce gaze de eșapament, care sunt răcite până la 56 de grade prin tehnologia de condensare pentru a condensa vaporii de apă conținuți în combustibil și pentru a utiliza căldura rezultată din condensare. Condensul poate fi eliminat în cazanele cu condensare cu o capacitate de până la 200 kW prin intermediul conductei de apă uzată, iar gazele reziduale prin intermediul unei conducte de gaze reziduale din plastic.